Ako si vybrať realitnú kanceláriu ?

Chystáte sa predať, alebo kúpiť nehnuteľnosť a zvažujete spoluprácu s realitnou kanceláriou? V prípade, že zvažujete možnosť postupovať na vlastnú päsť,  treba dobre prehodnotiť svoje schopnosti a skúsenosti v tomto obore.

Rovnako obozretne treba postupovať aj pri výbere samotnej realitnej kancelárie a realitného makléra. S rastúcim realitným trhom rastie aj počet podvodov a prípadov, kedy jedna zo zúčastnených strán príde o peniaze, alebo o samotnú nehnuteľnosť. Ak vám teda chýbajú skúsenosti, máte dve možnosti. Prvou je využiť služby právnickej kancelárie,  druhou  obrátiť sa priamo na realitnú kanceláriu, ktorá vám okrem právneho servisu poskytne aj ďalšie služby (napríklad pomoc pri vybavovaní úveru, znaleckého posudku, atď.) a pomocnú ruku pri výbere alebo predaji vašej nehnuteľnosti.

Ak ste sa teda rozhodli pre spoluprácu s realitnou kanceláriou, určite sa zamerajte na portfólio služieb, ktoré ponúka. Kancelária by vám bez otáľania mala dať nahliadnuť  do zmluvy, ktorú s ňou podpisujete, odhliadnuc od toho, či sa jedná o exkluzívnu, alebo neexkluzívnu zmluvu.  Pri výbere je potrebné dať aj na odporúčanie známych, ktorí už majú s niektorou z realitných kancelárií skúsenosti.

Jedným z faktorov, ktoré poukazujú na schopnosť sprostredkovateľa orientovať sa v daných veciach, je aj to, ako dlho pôsobí na trhu. V neposlednej rade zvažujte hlavne spoluprácu s kanceláriami, ktoré sú členmi NARKS (Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska), svojím členstvom potvrdzujú pravidelné vzdelávanie, akceptovanie etického kódexu a stanov organizácie, Sú povinne poistené a predsa keď nastane nejaký problém alebo ste nespokojní, môžete sa obrátiť na jej dozorné orgány, ktoré sú povinné prešetriť akýkoľvek váš podnet a viesť disciplinárne konanie voči svojmu členovi. Vami vybrané kancelárie minimálne raz pred začatím spolupráce kontaktujte osobne priamo na adrese ich pôsobenia. Overíte si tak miesto, kde sprostredkovateľ svoju činnosť vykonáva, vylúčite možnosť fikcie a veľa zistíte aj zo samotných priestorov, v ktorých realitná kancelária sídli.

Pri spolupráci s realitnou kanceláriou si nevyberáte len kanceláriu, ale aj samotného makléra. Spolupráca je hlavne o dôvere, v tomto ohľade sa najlepšie spolupracuje s niekým, kto vám je dobre známy, alebo vám bol odporučený. Dobrí makléri  by pri svojej komunikácií  mali prejavovať aj značné odborné znalosti a empatiu.

Dobré dohody robia dobrých partnerov! Na všetkých podmienkach spolupráce by sa s vami mala realitná kancelária dohodnúť vopred, hlavne v otázkach výšky provízie a služieb, ktoré dostanete za požadovanú províziu. Provízia kvalitnej realitnej kancelárie nemôže byť nízka z toho hľadiska, že takáto kancelária veľa investuje do svojho systému, poistiek, propagácie jednotlivých nehnuteľností, do vzdelávania svojich ľudí a v neposlednom rade do adekvátneho ohodnotenia maklérov a „obslužného personálu“, preto lebo kvalitných a spoľahlivých ľudí treba vedieť v dnešnej dobe zaplatiť. V druhom rade kvalitná realitná kancelária poskytuje 100% zodpovednosť, bezpečnosť, servis  a preberá na seba všetky riziká.

Klient si kupuje podobne ako u advokátov vedomosti, skúsenosti a v neposlednom rade kontakty realitnej kancelárie, ktoré mu v konečnom dôsledku môžu ušetriť podstatne viac, ako jej zaplatí na provízii. Lacné služby nemôžu byť kvalitné, lebo by nepokryli náklady na ich poskytovanie. Verte, alebo nie, marža (výnos pre realitnú kanceláriu) pri lacnej službe je rovnaká ako pri tej drahšej. Rozdiel je v tom, čo si klienti poriadne ani neuvedomujú, napríklad v jeho krytí počas prevodu vlastníckeho práva.

Predstavte si situáciu, že sa chystáte na parašutistický zoskok z lietadla. Dostanete na výber zoskok za 100 EUR iba s jedným hlavným padákom, alebo za 150 EUR a dostanete navyše ďalší záložný padák a plus podrobnú inštruktáž ako sa správať počas výskoku. Úprimne, ktorú možnosť by ste si zvolili?  A s takýmito príkladmi by sme mohli pokračovať až do bezvedomia, že? Napríklad skúsený lekár, čo vás bude operovať, šikovný advokát, ktorý bude hájiť vaše záujmy pred súdom, atď.  Ako by ste sa rozhodli? A tak isto je to s nehnuteľnosťami, taktiež sa tu nejedná o drobné.

Šetrite čas a peniaze. Zameraje sa na klienta. ESTATeVOKE je pripravený na použitie.