Dobrý maklér vs. dobrý maklér

Bol raz jeden realitný maklér, nazvime ho Jozef.  Jozef vie chodiť v biznise, ktorým sa živí, ale česť svojmu menu veru nerobí. Ako je to možné? Prekvapivo jednoducho.

Svoj pracovný deň bežne začína s telefónom pri uchu, keď rad radom obvoláva ponuky súkromných inzerentov, vrátane tých, ktorých súčasťou je jasná žiadosť „RK nevolať“. Sprvoti mu to aj bolo proti srsti, ale po desiatkach absolvovaných hovorov sa obrnil. Nepríjemné reakcie už ho nevyvedú z miery, nezáujem o spoluprácu už si neberie osobne a – čo je hlavné - nie už nepovažuje za odpoveď. Na každú otázku pohotovo nájde odpoveď, na každý argument zase protiargument. Naučil sa byť rázny, presvedčivý a neodbytný za každých okolností - a bol za to na seba hrdý.

Popoludní Jožko - mamka ho tak volá - už väčšinou sedáva v obývačkách predávajúcich, oblečený podľa aktuálnej nálady, úsmev na perách, eurá namiesto zreničiek. Niekde vítaný, niekde menej, na tom nezáleží. Svoje priority má jasne určené a ciele tiež. Na základe tých potom nastoľuje podmienky spolupráce s klientom a odchádza spokojný – s podpísanou zmluvou (alebo aj nie) a sľubnými zábermi z interiéru (alebo aj nie).

Ponúk mal Jožko vždy dosť, aj vyše päťdesiat súčasne. Aktuálne i neaktuálne, aj také, ku ktorým ani nedostal súhlas inzerovať, všetky. Čím viac, tým lepšie. Kedy sa stíha všetkým náležite venovať, to nevedno, ale Jožko na počkanie bohorovne vyhlási, ako vzorne sa o všetky stará. Aj klamať sa naučil - život ho naučil. Okolnosti ho donútia, niekedy jednoducho musí. Aj Jožko žije z peňazí...

Ku sklonku dňa Jožko už inzeruje svoje najnovšie ponuky na internete i v tlači. Zásadne v sekciách súkromnej inzercie a bez zbytočného opomínania firmy, ktorú zastupuje. On vie prečo. Už zajtra sa rozzvoní jeho mobil. Následne vykoná pár obhliadok, jedna z nich povedie k uzavretiu obchodu, ale to už o Jožkovi nebude ani chýru ani slychu, jeho práca sa totiž nájdením kupujúceho končí.

Poznáte ten nenahraditeľný, úžasný pocit z dobre vykonanej práce? Presne tak sa Jožko večer čo večer cíti.

Mesačne priemerne uzatvorí dva obchody a žije si vskutku dobre. Sám seba považuje za úspešného a zdatného makléra, rovnako jeho šéf. Rôznych kurzov a školení z realitnej oblasti sa nikdy nezúčastňoval, tie sú podľa neho určené pre začiatočníkov, a k tým sa on už dávno neradil. Občas pochybí a neuspeje, ale to si vždy vie sám pred sebou ospravedlniť – veď aj majster tesár sa utne.

A že je takých majstrov veru požehnane...

V čom sa líši skutočný realitný profesionál od Jožka? V mnohom. Skutočný realitný maklér sa správa profesionálne, a teda:

  • rešpektuje Vaše rozhodnutie, nech už je akékoľvek
  • nevyvíja na Vás nátlak (pri podpise zmluvy, pri znižovaní ceny a pod.)
  • nepohybuje sa za hranicou slušnosti (správaním, obliekaním)
  • vystupuje ako maklér, neskrýva sa za súkromnú osobu
  • nezameriava sa na kvantitu, ale na kvalitu poskytovaných služieb
  • neustále sa vzdeláva vo svojom obore
  • nepracuje pre províziu, pracuje pre Vás
  • robí dobré meno sebe, svojej firme i svojmu povolaniu

Nezverte predaj svojej nehnuteľnosti hocikomu, vyberajte si realitného makléra starostlivo. A už vonkoncom nedovoľte, aby si maklér vyberal Vás.

Šetrite čas a peniaze. Zameraje sa na klienta. ESTATeVOKE je pripravený na použitie.