Pôjdu ceny bytov a domov v tomto roku ešte nahor? Čo s tým spravia obavy z tretej vlny pandémie?

1. Potvrdzuje sa, že ceny nehnuteľností ďalej rastú, aj keď možno pomalšie?

Ceny nehnuteľností kontinuálne rastú. Letná sezóna so sebou prináša mierny útlm, keďže po uvoľnení opatrení majú klienti prirodzenú potrebu zmeniť prostredie, ísť na dovolenku a riešenie kúpy nehnuteľnosti odkladajú na neskôr. Napriek tomu je dopyt stále vysoký. A záujem o nové bývanie je hlavne v krajských mestách markantný.

2. Je rozdiel v tom, ako rýchlo rastú ceny nových bytov a starých bytov?

Ceny starých bytov v inzercii sú často nafúknuté a nekorešpondujú s realitou a s transakčnými cenami, za ktoré sa nehnuteľnosti reálne predávajú. Hlavne tie byty, ktoré si predávajú fyzické osoby bez realitných kancelárií. Orientácia len na základe konkurenčných cien starších nehnuteľností je skresľujúca. Preto sa môže javiť, že staršie byty dražejú rýchlejšie ako novostavby. Samozrejme, v závislosti od lokality, dostupnosti bývania, počtu voľných bytov, ako aj počtu bytov v nových developerských projektoch sa vyvíja celková ponuková cena, ktorá rastie a bude rásť aj naďalej.

3. Sú kupujúci možno opatrnejší pre obavy z tretej vlny spôsobenej variantom delta a je to cítiť aj v tom, koľko sú ochotní za nehnuteľnosť platiť?

V nákupnom správaní klientov aktuálne nevidíme žiaden rozdiel. Slovenský klient je dnes dobre informovaný spotrebiteľ, je opatrný a konzervatívny. Pri kúpe nehnuteľnosti sa správa zodpovedne. Dnes sú však hranice maximálnej ceny, ktorú sú klienti ochotní dať za novú nehnuteľnosť, posunuté podstatne vyššie ako napríklad pred dvomi rokmi.

Pri prvej vlne bol pokles záujmu a dopytu masívny. Klienti nevedeli, čo môžu očakávať, prirodzene sa zľakli a riešili svoje primárne potreby. Pri druhej vlne realitný trh z pohľadu dopytu nezaznamenal žiadnu stagnáciu. Komplikáciou bolo napríklad realizovanie obhliadok a niektoré procesné úkony ako obmedzenia katastra a podobne, ale dopyt bol výrazný.

Rovnaký scenár ako pri druhej vlne očakávame aj v prípade tretej vlny. Veríme však, že ak príde tretia vlna, tak bude len veľmi mierna a neovplyvní nás tým, že bude ďalší lockdown.

 

Komentáre

Šetrite čas a peniaze. Zameraje sa na klienta. ESTATeVOKE je pripravený na použitie.